Nootropy

5 Najlepszych produktów spożywczych dla mózgu

5 najlepszych produktow spozywczych dla mozguJakie są najlepsze “Brain Foods“, czyli produkty spożywcze / jedzenie dla mózgu które wspomagają koncentrację, pamięć, energię oraz inteligencję? Możesz wierzyć lub nie, ale prawie wszystko co spożywamy ma wpływ na funkcjonowanie naszego mózgu. Biologia człowieka jest nierozerwalnie połączona ze składnikami odżywczymi zawartych w powszechnych źródłach pokarmu. Zatem pytanie jest, czy wiesz jak jedzenie które spożywasz wpływa na twoje zdrowie psychiczne? Nauka o specyficznych efektach oraz zaletach najlepszych produktów spożywczych dla mózgu, tzw. “Brain Food”, które spożywamy umożliwia nam celowanie w określone funkcje kognitywne takie jak pamięć, zdolność nauki oraz nastrój.

Spójrzmy na kilka podstawowych źródeł pokarmu i zobaczmy jaki mają one wpływ na chemię mózgu. Suplementacja tych substancji odżywczych z Nootropami może również być opłacalnym sposobem na poprawę pracy mózgu oraz długowieczność. Oto szybki przewodnik do tajemnych korzyści kognitywnych produktów spożywczych których codziennie spożywamy i jak zmaksymalizować ich efekty na dramatyczne polepszenie pracy mózgu.

1. Jajka- Pierwotny “Brain Food”

Jajka są powszechne na całym świecie. Są łatwo odnawialnym pożywieniem, dobrym źródłem białka oraz podstawowym źródłem związku chemicznego choliny. Cholina jest prawdopodobnie najbardziej wartościowym pożywieniem dla umysłu jaki znamy. Reguluję poziom homocysteiny we krwi, utrzymuję integralność membran komórkowych i jest bezpośrednim prekursorem acetylcholiny.

Acetylcholina jest neuroprzekaźnikiem który utrzymuję sygnały pomiędzy komórkami nerwowymi i jest odpowiedzialna za wzrost tkanek mózgowych niezbędnych do nauki, przetwarzania oraz formułowania pamięci. Każde jajko dostarcza do 100mg choliny, lecz dzienne zapotrzebowanie tej substancji jest bliżej 500mg, więc musiałbyś spożywać 5 jajek dziennie aby wytwarzać wystarczającą ilość acetylcholiny. Dla nootropowych efektów kognitywnych ponad podstawowe minimum, spożywanie jajek musi być znacznie zwiększone lub zastąpione suplementami choliny. Do suplementów choliny, zwane cholinogernikami, zalicza się ALPHA GPC

2. Ryby

Istnieje niezliczona ilość korzyści zdrowotnych związanych z dietą bogatą w owoce morza. Ryby przede wszystkim zaliczane są jako “Brain Food” dzięki wysokim zawartościom kwasów tłuszczowych Omega 3. Kwasy Omega słyną z wspomagania struktur ścian komórek oraz ich przepustowości. Zdrowe komórki które mają możliwość efektywnego transportowania składników odżywczych oraz pozbywania się odpadów są niezbędne do poprawnego funkcjonowania mózgu. Jeśli nie ma się dostępu do świeżych ryb, zaleca się dzienną suplementację kwasów tłuszczowych Omega 3.

Wiele gatunków ryb zawiera również substancję GABA, naturalny czynnik hamujący który kontroluję nadpobudliwość nerwową oraz rozcieńcza reakcje stresowe. Choć jest to przydatne, GABA zawarta w rybach nie jest w stanie przekroczyć bariery krew-mózg, i niestety nie jest w stanie być efektywnym suplementem anty-stresowym. Nootropy takie jak Picamilon, Phenibut i L-Theanina są biodostępne i są w stanie dostarczyć takie same efekty jak GABA z konsumpcji ryb ze znacznie zwiększoną intensywnością.

3. Orzechy- Idealny “stack” dla mózgu

Orzechy są wyśmienitym źródłem białka oraz “dobrych tłuszczy”. Dostarczają one aminokwasy oraz witaminy B które ostatecznie dostarczane są do mózgu w którym wspomagają regulację funkcji gruczołowych. Te substancje mają również silne działania przeciwlękowe oraz anty-depresyjne, stymulując wydzielanie zbilansowanych poziomów serotoniny oraz dopaminy co przekłada się na zwiększone samopoczucie.

Aktywne składniki znajdujące się w orzechach mogą być ekstrahowane i brane jako oddzielne suplementy takie jak Tyrosina, Tryptopan i Inositol.

4. Wątróbka wołowa

Wiele tradycyjnych “Brain Foods” nie jest tak powszechnie spożywanych jak w przeszłości ze względu na zmieniające się upodobania, ekonomię oraz obecne poglądy nt. zdrowej diety. Do tej kategorii zalicza się wątróbkę wołową. Kiedyś powszechnie spożywana jako część obiadu, obecnie jest uważana jako albo przestarzała lub zarezerwowana dla ekskluzywnych posiłków restauracyjnych. Ma to niefortunny wpływ na zdrowie układu umysłowego gdyż wątróbka wołowa jest obładowana niezbędnymi dla mózgu czynnikami takimi jak cholina i GABA.

Z podwójną zdolnością stymulacji zarówno neuroprzekaźnika naukowego acetylcholiny jak i pobudzania redukującej stres substancji GABA, wątróbka wołowa jest przednia dla otrzymania wspomagania kognitywnego połączonego ze stabilnością emocjonalną i czystym skupieniem. Niestety, aby otrzymać opisane efekty, trzeba spożyć około 250g wątróbki wołowej dziennie. Na szczęście istnieją inne opcje aby uzyskać podobne efekty które nie wymagają tak wysokiego dziennego spożycia wątróbki. Łączenie nootropów cholinergicznych takich jak Acetyl L-Carintyna i antylękowymi jak Phenibut może dostarczyć podobne korzyści które mają jeszcze jedną zaletę- mogą być spożywane przez wegetarianów. 

5. Zioła

Półki klasycznych aptek były zaopatrzone w ekstrakty ziołowe z całego świata, każdy dający specyficzne korzyści zdrowotne. Wiele dzisiejszych nowoczesnych terapii nootropowych jest zbudowanych na dziedzictwie naturalnych lekarstw. Popularne suplementy jak Ginkgo Biloba są bardzo sławnymi wspomagaczami pamięci.

Istnieją również inne zweryfikowane ekstrakty ziołowe dostarczające korzyści dla układu umysłowego takie jak np. Bacopa Monnieri dla wspomagania pamięci, Owsianka (Avena Sativa) dla wydłużania zakresu uwagi, Vinpocetyna (Vinpocetine) dla krążenia wewnątrz mózgownicy oraz Pterostilbene na zmniejszanie zaćmienia mózgu. Wszystkie te ekstrakty, zebrane z całego świata, zostały zebrane w jednym popularnym suplemencie Alpha Brain.

Podsumowanie “Brain Foods”

Istnieją szanse iż już zdążyłeś/łaś spożyć dziś niektóre z wyżej wymienionych pożywień. I nie przez przypadek. Nasze mózgi rozwinęły się z czasem aby móc maksymalizować potencjał odżywczy wszystkiego co spożywamy. Tylko dzięki niedawno przeprowadzanym badaniom jesteśmy w stanie zrozumieć dlaczego owe jedzenie ulepsza działania kognitywne, koncentrację oraz samopoczucie i wyszczególnić poszczególne odpowiedzialne składniki chemiczne co umożliwia nam bezpośrednią suplementację. I do tego sprowadza się cały ruch nootropowy– wspomagania wydajności umysłu poprzez usprawnianie naturalnej chemii oraz procesów które już w nas istnieją.

Pokrewne

Back to top button
Close
Close